Gyakran ismételt kérdések

ERP fogalmak

Az Enterprise Resource Planning (ERP) egy szoftvermegoldás az üzleti folyamatmenedzsmenthez. Az ERP lehetővé teszi egy vállalat számára egy integrált alkalmazásrendszer használatát az üzleti folyamatainak az irányításához és számos háttérirodai feladat automatizálásához a technológia, a szolgáltatások és a humán erőforrás területén. Az ERP szoftver integrálja egy vállalat összes területét és tevékenységét, beleértve a termék tervezést, a fejlesztést, a gyártást, a marketinget és az értékesítést.
Az ERP egy vállalat hatékonyságát az erőforrások lehető legjobb tervezésén és irányításán és a produktivitás optimalizálásán keresztül tudja növelni. Így például olyan munkafolyamatok kerülnek használatra, amik egyszerűsítik az üzleti folyamatokat, gondosan ellenőrzik a dolgozói teljesítményt és kiértékelik azok eredményeit. Ez a vállalkozók számára áttekinthető adatokat teremt, lehetővé téve számukra annak felismerését, hogy mely folyamatok a legproduktívabbak és melyek azok, amiket optimalizálni kell. Az ERP a felhasználók vevőinek is nyújtani tudja az adatok áttekinthetőségét és így időben betekintést ad nekik az adatokba, ami hozzájárul a vevőkapcsolatok javításához.

Egy CRM és egy ERP rendszer funkciói gyakran erősen össze vannak fonódva egymással, azonban vannak nagy különbségek. Míg az ERP a múltra orientálódik, addig a CRM a jövőre fókuszál. Így például az ERP-ben rögzítésre kerül, hogy a vevő mit mikor vásárolt, és hogy kifizette-e az árut, és ha igen, akkor mikor. Ezzel szemben a CRM-ben a fókusz az új vevők megnyerésén és a vevők megtartásán van. Döntő az ERP és a CRM összekapcsolása, ami garantálja a folyamatos adatcserét.

Ezért a Logzi fejlesztése közben nem csak a már rendszerben lévő adatokra koncentrálunk, de folyamatosan monitorozzuk az értékesítéssel kapcsolatos trendeket. Melyeket ügyfeleink visszajelzése alapján folyamatosan építjük az alaprendszerbe.

A legjobb ERP rendszer az, ami a leginkább megfelel az Ön vállalata számára. Hogy azonban ez melyik megoldás, az számos tényezőtől függ. Természetesen különösen az Ön speciális igényeitől, az üzletágától és üzleti modelljétől. Minden egyes esetben figyelnie kell arra, hogy a szoftver rugalmas és időtálló legyen, hogy a később fellépő igényeket is meg tudja valósítani vele. Az ERP rendszer funkcióin kívül az ajánlattevőnek, ill. a rendszerfejlesztő vállalatnak is meg kell felelnie Önnek, mivel a siker kulcsa a bizalmon alapuló együttműködés.

Hiszünk abban, hogy a megfelelő partner tudunk lenni ha ügyviteli folyamatokról van szó.

Átalános kérdések

Webes technológiákra építve, gyorsan, egyszerűen, bárhonnan és bármikor elérhető. A vállalatirányítási szoftver privát, személyreszabott felhőben fut, folyamatos és automatikus frissítésekkel.
A világ egyik vezető felhő szolgáltatójának (Amazon web services) a rendszerében tároljuk ügyfeleink összes adatát, melyről napi szintű biztonsági mentés készül.

A Demo kipróbálását követően, a Logzi weblapján bárki szabadon készíthet a regisztráció. Az ügyviteli rendszer aktiválása a válaszott csomag fizetése után aktiválódik.
Az első belépést követően, a rendszer ellenőrzi a frissítéseket és minden új hozzáféréshez feltelepíti azokat.

A vállalatirányítási rendszernek nincsenek külön fizetős vagy extra feláras funkciói, minden ügyfél folyamatos frissítéseket kap az előfizetés ideje alatt.
Demó hozzáférésben tesztelhető összes funckiót, a havidíjba biztositjuk minden előfizetőnk számára.

A mindenkori aktuális alapdíjról és a kiegészítő modulok díjáról az alábbi oldalon tájékozódhat.
https://www.logzi.com/licensz

Hozzáférését és adatait nem töröljük, viszont a kapcsolódó adatbázis read-only státuszba állítjuk, így új adatok már nem vihetőek fel a rendszerben amíg újra nem aktiváljuk.
Az ügyviteli rendszerünk oldalai a böngészőjét használják, hogy bizonyos részeket és párbeszédpaneleket megjelenítsenek.

Általánosságban elmondható, hogy a lenti listában felsorolt böngészők aktuális kiadásait támogatja. Lehetőleg a böngészők legfrissebb verzióját használja, így biztosíthatja a lehető legteljesebb kompatibilitást és azt, hogy minden funkciót teljes körűen ki tudjon használni.

  • Mozilla Firefox legfrissebb verzió
  • Google Chrome legfrissebb verzió
  • Opera legfrissebb verzió
  • Microsoft Edge legfrissebb verzió
  • Android Browser Android legfrissebb verzió
  • Google Chrome for Android legfrissebb verzió
  • Opera Mobile Browser legfrissebb verzió
  • Apple iPad Safari legfrissebb verzió
  • Apple OS X Safari legfrissebb verzió

Annak ellenőrzéséhez, hogy milyen böngészővel rendelkezik, vagy ha szeretne egy másikat letölteni, látogassa meg a következő webhelyet: https://www.whatismybrowser.com

Igen, a Logzi ügyviteli rendszer felhős megoldásokat használ. Nincs szükség telepíteni, csak regisztrálni kell egy böngészőben és már használható is a program.

A Logzi vállalatirányítási rendszer úgy lett megtervezve, hogy minden felbontáshoz és képernyőmérethez képes legyen alkalmazkodni. A szoftver futtatható apple termékeken csak egy böngészőre van szükség.

Mivel a vonalkód olvasó eszközök plug-and-play módon működnek, ezért azokat csak csatlakoztatni kell a kliens számítógéphez és már használható is a szoftverrel. Külön nem kell telepíteni, sem a vezetékes sem pedig a vezeték nélküli vonalkód olvasókat sem.

Előfordul a helytelen működés, de ez nem a szoftver miatt szokott fennállni, sokkal inkább a karakterkódolások eltérése miatt. Ilyen esetekben például amikor 0 helyett ö betűt szkennel le az olvasó, vagy amikor nem üt enter automatikusan egy cellában. Ha ilyen jellegű problémákat tapasztal, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén és segítünk megoldani a problémát.

Shoprenter

Igen, API kapcsolattal össze lehet kötni az ügyviteli rendszert a Shoprenter webáruházakkal, egy ügyviteli rendszerhez több webáruház is kapcsolható. 

Minden webáruház számára megható egyedi beállítások, például a rendelések, partnerek, termékek automatikus fogadása, vagy a készletek és ára visszaszinkronizálása.

Az ügyviteli rendszerünk minden szükséges adatot képes szinkronizálni, úgy mint Partnerek (cég és magányszemély), kapcsolattartók és szállítási, illetve számlázási címek. Fontos megemlíteni, hogy a termékeket is képes szinkronizálni, de bizonyos adatokat mi nem tartunk nyílván az ügyviteli rendszerben. Ezen kívül a beérkező rendeléseket automatikusan átveszi a webshopból. Külön megadható paraméterként, hogy a webáruházba szinkronizálja vissza a készletet illetve a termékeink eladási árait. Ez hasznos funkció lehet, amikor több webáruházat üzemeltetünk és központosítani szeretnénk a készleteinket illetve eladási árainkat.

Számlázás

Igen, minden magyar vállalkozás által kiállított számlán kötelező a vevő adószámát feltűntetni, kivételt képeznek a magánszemélyek.

Minden csomagunkban szabadon megadható egy alapértelmezett pénznem. Ezen kívül szabadon bármennyi pénznem felvehető, az árfolyamot mindig az alapdevizához képest kérdezi a program, automatikusan.

Minden felvett devizában képes a program, limitáció nélkül számlát kiállítani.

A rendszer beállítások menüben megadható minden fizetési módhoz saját deviza kerekítési szabály. Ezekkel a szabályokkal tudjuk kontrollálni az eltérő pénznemek, eltérő kerekítési szabályait. Például Forint-os számla esetén, ha kézpénzes a fizetési mód 0 tizedesre és 5 forintra kerekítünk, átutaláskor pedig 0 tizedesre kerekítünk. Euró esetében minden esetben a kerekítés 2 tizedes.

Az MNB határozza meg a napi árfolyamot, viszont ezt csak pontban délben frissítik. Így a 24 órás árfolyam mindig déltől másnap délig érvényes.

Erre két eltérő lehetőséget is biztosítunk. Az első a legegyszerűbb, keressünk meg a Beállítások / Rendszer beállítások / Pénztárak menüpontot és vegyük fel, vagy módosítsuk a pénztárunk bankszámlaszámát.
A másik lehetőség akkor lehet hasznos ha több bankszámlaszámunk is van, ugyancsak a Beállítások / Rendszer beállítások menüpont kell, de itt a Bizonylat nyomtatási képeket kell kiválasztani és ott megkeresni a számla nyomtatási képét. Itt statikus szövegként megadhatjuk a feltüntetni kívánt bankszámlaszámokat.

Nem! A számla sorszámnak egyedinek és sorfolytonosnak kell lennie, ezt törvény határozza meg.

Igen, a Logzi szoftver számlázó modulja lehetőséget ad proforma számla vagy másnéven díjbekérő számla készítésére. Ezek a számlák külön sorszámon futnak, nem minősülnek adóügyi bizonylatnak, így a könyvelésnek sem része. Az utalás beérkezése után előleg számlát kell kiállítani, ami viszont már jelentésre kerül a NAV online rendszerébe.

Igen, ki lehet állítani előleg számlát a Logzi vállalatirányítási rendszerrel.

Igen, a Logzi ügyviteli szoftver minden számlázással kapcsolatos szabálynak megfelel, például Online NAV jelentéssel és sok egyéb hasznos funkcióval rendelkezik ilyen tekintetben. Sőt nem csak a számlázással kapcsolatos jogszabályokat követjük, hanem az egyéb magyarországi szabályokat is melyek az ügyvitelhez kapcsolódnak.

Raktárkészlet

A fizikai raktárkészlet azokat a termékeket, illetve azoknak a termékeknek a mennyiségét jelenti amelyek fizikailag fellelhetőek a raktárunkban.

Az elérhető raktárkészlet a fizikai raktárunkban lévő készletből adódik de a már lefoglalt készleteket kivonja belőle. Ebből következik, hogy az elérhető készlet az amivel értékesítésnél számolni lehet.

A beérkező raktárkészlet azokat a mennyiségeket jelenti egy adott termékre amelyek már megrendelésre kerültek a beszállítótól. Tehát már megrendeltük, de még nem érkeztek be a raktárunkba így nem kerültek fizikai készletre.

Természetesen, ehhez jelöljünk ki egy terméket a listából és  a műveletek fülön nyomjuk meg a "Termékek helykódon" gombot. A felugró ablakban pedig megmutatja a rendszer mely termék, hol helyezkedik el a helykódos raktárban.

Igen, a raktárkészlet menüben válasszunk ki a listából egy terméket és jelöljük ki. Ezt követően a műveletek fülön válasszuk a "Szériaszámok listája" gombot és a felugró ablakban böngésszük az adatokat.

Igen, a Raktárkészlet menüpontban is elérhető egy "Analitika" gomb, mely megnyomása esetén lekérdezhetjük egy adott termék legfontosabb adatait. Itt megtalálható a Forgási sebesség (FSF) is, ami a raktáron lévő mennyiség várható eladási idejét próbálja megtippelni a historikus adatok alapján.

Vonalkód gyűjtő

Igen, úgy fejlesztettük a vállalatirányítási rendszert, hogy minden funkciója kompatibilis legyen a vonalkódokkal. Számos helyen lehetőség van vonalkódos címke nyomtatására, illetve vonalkódos címkék visszaolvasására. A vonalkód gyűjtő másnéven adatgyűjtők speciális eszközök, melyre vékony klienst is fejlesztettünk a raktári munka gyorsítása érdekében.

Igen, a Logzi Picklist az android play áruházban elérhető vékony kliens a raktári áruátvétel gyorsításához. A vékony klienst bármilyen android verzióra lehet telepíteni.

A Logzi Picklist android-os alkalmazás segítségével a vevői rendelések automatikusan teljesíthetőek csak a raktárban kell összecsipogni a megfelelő vonalkódokat hozzá. 

Úgy fejlesztettük a Logzi Picklist Android alkalmazást, hogy hibrid módon működjön. Ez azt jelenti, hogyha van internet akkor online szinte azonnal küldi és fogadja az adatokat, viszont ha megszűnik az internet akkor az utolsó szinkronizált adatokkal képes dolgozni. Offline üzemmódban lehetőségünk van a terméket összegyűjtésére (árukiadás vagy áruátvétel) majd a folyamatot követően ha helyre állt az internet a szoftver beküldi a felhőbe az adatokat.

Amennyiben szerepel a termék a Törzsadatok / Partnertörzsben úgy igen, a Logziból lehetőség van a termékcímkék kinyomtatására.

Igen, bármilyen feliratot dinamikus vagy statikus adatot képes a rendszer a címkére nyomtatni. Minden címke terv sablonként érhető el a Beállítások / Rendszer beállítások / Címke sablon menüpontban, ahol szabadon szerkeszthetőek és felvehetünk új terveket.

Partnertörzs

Nem! Magyarországi vállalkozás esetén csak a Magyarországi vállalkozási formákhoz szükséges adószámot rögzíteni. A külföldi partnereinkhez Nemzetközi, Uniós tagállamok esetén pedig EU-s adószámot kell megadni. Magánszemélyes esetén nincs szükség adószám kitöltésére!

A hitelkeret/kintlévőségi limithez megadott értékkel számol a vállalatirányítási szoftver, amely az alapértelmezett devizára vonatkozik minden esetben. Ez nem azt jelenti, hogy csak alapértelmezett devizában állítható ki számla/szállítólevél, hanem azt hogy a limit értéke adott árfolyamon átváltva került megállapításra, jelzésre.
Ha egy partnerünk elérte a kredit limitet a rendszer a beépített szabályok alapján jelzi de nem blokkolja például a számla kiállítását.

Minden partnerünkhöz megadható egy fizetési mód, amely a beállításokban felvett fizetési módok közül válaszható ki. Ez a kiválasztott érték határozza meg a partnerünk alapértelmezett fizetési módját, amelyet a rendszer a bizonylatokon automatikusan beállítja alapértelmezett értékre.

Igen, a rendszerbeállítások között lehetőség van a partner típusok bővítésére. Alapértelmezetten a rendszer úgy telepíti fel az adatbázist, hogy rendelkezik 5 rekorddal, melyek nagy százalékban elegendőek az ügyfeleink részére.

A bankszámlaszám, iban és swift azonosítókat nem kötelező megadni a rendszerben, de ezen banki adatok töltéséből a rendszer állandó használata mellett nagy előnyünk származhat. Ilyen előny lehet például Banki tranzakciók behúzása esetén, az automatikus számla kiegyenlítés, illetve a tartozások, követelések nyomon követése. Ezért minden esetében célszerű a partnerhez tartozó banki adatokat tölteni, mert gyorsítja és egyszerűvé teszi a későbbi munkánkat ahol banki adatokat kell partnerrel párosítani.

Ha partnerünk már használja a Logzi rendszert akkor automatikusan lehet adatokat cserélni. Erre az egyik leginkább használt funkció a rendelések feladása, míg nálunk szállítói rendelésként kerül rögzítésre egy beszerzés addig (ha automatikusan átadjuk a rendelést) a tényleges beszállító partnerünknél a vevői rendelésekbe kerül rögzítésre. Ez a funkció a kis és nagykereskedések közti adatkapcsolatra is megoldást biztosít.

Termékek

A rendszerben három féle termék típus rögzítésére adunk lehetőséget, klasszikus értelemben vett termék, szolgáltatás és gyártásos termékek.
A klasszikus értelemben vett termék lehet például egy bögre, egy telefon vagy egy lámpa. A szolgáltatás típus alá besorolható, például a szállítási költség vagy a kiszállítási díj, esetleg munkaóra. Gyártásos termék pedig egy összefoglaló típus, amely a klasszikus termékeink egy csomagját jelenti, például ha van toll, ceruza, radír és tolltartó rögzítve termékként, abból tudunk gyártásos kiszerelést is készíteni, ami lehet például egy iskolai csomag, ami tartalmaz 2 tollat, 5 ceruzát és 1 radírt és 1 tolltartót.

Nem, a termék rekordot akkor töröljük ha arra már soha többé nem lesz szükségünk. A törlés egy végleges megoldás arra, hogy a terméket soha többé ne tudjuk használni a rendszerben. Ezzel szemben az aktív jelölés beállítása "nem" értékre csak átmenetileg kapcsolja ki a termék eladását, ajánlását vagy bármilyen felhasználását a rendszerben.

Igen, minden termékhez tudunk képeket feltölteni. A funkció nem jár extra költséggel de a képek mérete limitálva van 2 MB-ban.

Igen, a termék adatlapon meg lehet adni a szöveges leírását egy adott rekordnak, ez maximum 500 karakter lehet, ami számla vagy egyéb bizonylat kiállítása esetén a tétel megjegyzés mezőjébe kerül.

Igen! Ha Ön olyan termékeket árul ami több vagy eltérő kiszerelési egységben kerül számlázásra, bevételezésre akkor is tudunk megoldást adni. A klasszikus termék típust kell használni, fel kell venni például termékként a Cukrot, amihez eltérő mennyiségi egységeket kell rögzíteni. Ezek lehetnek 1 darab, 1 kiló vagy 1 tonna, mindössze csak a váltó számok megadására lesz szükség.

Készlet történet

Minden olyan terméknek ami már legalább egyszer raktárra került lesz készlet története, mikor érkezett, ki vette át vagy például mennyi volt a beszerzési ára. Ezt a funkciót sokan termék kartonképként vagy cikk kartonképként is ismerik, lényegében egy termék életútját adja vissza dátum szerinti sorrendben.

A készlet történetben csak a raktári kiadások és bevételek szerepelnek, tehát minden olyan rekord ami valamilyen készletmozgást indukált a rendszerben. A piros lefele mutató nyíl készlet csökkenést, míg a zöld felfele mutató nyíl készlet növekedést hivatott jelölni.

Igen, mindkét irányra van lehetőség szűrni. Sőt, az aktuális készleten lévő termékeket is tudjuk egy szűrt listában követni.

Raktárak és telephelyek

Igen, bármennyi telephelyet lehet rögzíteni a rendszerben, nincs felülről korlátozva. Ellenben legalább egy telephelyet mindig meg kell adni, illetve célszerű egy alapértelmezett telephelyet is megjelölni amit a rendszer automatikusan feltesz a bizonylatok tételeihez.

Igen, célszerű megadni a telephelyeknek a pontos címét ugyanis a rendszer ez több helyen is alapul veheti, beállítástól függően. Ilyen lehet például az automatikus csomag címke készítés, több telephely esetén.

Tárhelyek és polcok

Igen, a szoftverünkben a Készletkezelés / Tárhelyek és polcok menüpontban lehetőség van helykódok rögzítésére. Minden helykódhoz tartozik egy telephely, ahol a helykód fizikailag található illetve egy vonalkód ami alapján adatgyűjtővel fel lehet gyorsítani a raktári folyamatokat.

A helykód vagy másnéven tárhely kód készítése egyszerű, minden rekord esetében meg kell adni a telephelyet, majd a sort, oszlopot és polcot amiből össze áll a tárhely vonalkód.
Például van egy "A telephely" aminek az ötödik sorában, a harmadik oszlopon a második polcot szeretnénk elkészíteni, amiből a vonalkód így fog kinézni: A-5-3-2

Fontos, hogy a helykódok ne csak vonalkód formájában legyenek felírva hanem szabad szemmel is látható legyen. Ezen kívül célszerű olyan címke alapanyagot választani ami időtálló és jó ragasztó felülettel van ellátva. Ilyen például a műanyag címke, amit hő szublimációs eljárással célszerű nyomtatni ezáltal időtálló és jól kivehető nyomatot fogunk kapni. Méretben pedig érdemes a lehető legnagyobbat választani, például 200*60 mm -es címke, ami már 4-5 méterről is kivehető szabadszemmel, illetve olvasható adatgyűjtő segítségével.

Munkalap

Igen, a Logzi ügyviteli szoftverben van lehetőség online munkalapok rögzítésére, amit később akár papír alapon ki is lehet nyomtatni.

Igen! Az Online munkalap kezelőt alá lehet írni egy erre alkalmas tablet-en vagy mobil telefonon, ami rendelkezik érintőkijelzővel. Amennyiben erre nincs lehetőség nem csak digitális felületen, hanem kinyomtatva majd vissza szkenelve és feltöltve a hagyományos módon is van lehetőség kezelni.

Minden munkalapból egy kattintással, gyorsan egy egyszerűen lehet készíteni végszámlát ami akár automatikus levélben is elküldésre kerülhet.

Természetesen, minden munkalap letölthető Portable Document Format (PDF) formátumban. A fájlok megnyitásához szüksége lehet az Acrobat Reader dokumentumok megnyitására használható ingyenes szoftver letöltésére.

Minden munkalaphoz tartozik egy szabadon bővíthető állapot változások opció, ahol megadható a dátum, egy megjegyzés és automatikusan rögzítésre kerül az állapot változást készítő munkatárs neve. Ezen kívül lehetőség van aláírni, vagy jóváhagyatni a munkalapot.

A munkalapokhoz 4 alapértelmezett típust rögzít a rendszer, melyek a következők: garanciális, eseti, szerződéses vagy egyéb. Amennyiben Önnek speciális igényei vannak, úgy ez a lista szabadon bővíthető a rendszer beállítások között.

Természetesen, hiszen egy munkalap mindig az elvégzett munkát írja le digitálisan. Az elvégzett munkához pedig hozzátartozik a beépített alkatrészek, illetve nyújtott szolgáltatások feltüntetése.

Megállapodás

A megállapodás másnéven szerződés rögzítése azért hasznos, hogy követni tudjuk a partnereinkkel kötött ár és mennyiségi megállapodásainkat. Ezeket a megállapodásokat köthetjük érvényességi dátummal, több tételt is felvezethetünk, eltérő mennyiségekkel mellyel akár ársávokat is képezhetünk a vásárlóink vagy beszállítónk felé.

Digitalizálja! Lehetőséget adunk a funkcióval arra, hogy digitálisan leképezze a szerződésben foglalt szolgáltatásokat és termékeket, sőt ezen túlmenően a szerződés szkenelt változatát is fel lehet tölteni a megállapodáshoz.

Igen, de minden értékesítési panelen jelzi nekünk, hogy a partnerrel szerződéses árunk van. Viszont a szerződéses árat lehetőségünk van átírni, átjavítani vagy abból még extra kedvezményt adni.

Alapértelmezetten nem, de lehetőség van teendőd rögzíteni a lejárati dátumhoz, ami jelzést ad nekünk a lejárat előtti időszakban.

Akciós árak

Igen, az Akciós árak menüpontban lehetőség van a termékeket akciózni akár külön termékkörönként egy-egy akció alá besorolva.

Minden eladásnál mikor termékeket viszünk fel a bizonylatra, automatikusan kitölti az akciós árat. Lehetőség van az árak módosítására vagy további kedvezmények biztosítására.

Igen, mennyiség is rögzíthető az egyed tételekhez ezáltal ársávok is kialakíthatóak az akciók során.

Igen, minden akciónak saját devizája van, fel kell venni az akciókat a kívánt devizákban és a rendszer mindig az aktuális devizákkal kalkulál.

Ügyfél kapcsolat

Az ügyfél kapcsolat funkció arra szolgál, hogy a kimenő és bejövő lead -eket nyomon tudjuk követni a rendszerben. Később ezek alapján akár remarketing listákat, vagy új hideg hívás listákat készíthessünk.

Az ügyfél kapcsolat irány lehet kimenő és bejövő, ezek az általunk elküldött megkereséseket vagy a hozzánk beérkező megkereséseket jelölik. Célszerű lehet követni a kiküldött megkereséseket is, például a szállítók vagy új partnerek felé.

Igen, meg lehet adni a lead forrását, erre mi négy alapértéket vezettünk fel (E-mail, telefon, személyes, levél) de ez a lista bővíthető a rendszer beállításokban.

Nem, ez a bizonylat típus azok közé tartozik, ahol nem kötelező terméket vagy szolgáltatást rögzíteni. Ennek oka, hogy a lead-ek kezdeti állapotában még nem feltétlen van a partner tudatában annak, hogy pontosan mi az igénye.

Igen van lehetőség, sőt jobb megoldást kínálunk az ügyfeleinknek. Az API kapcsolaton keresztül akár azonnal beküldhető egy-egy érdeklődés, ezzel minimalizálva a várakozást és maximalizálva az ügyfél elégedettséget.

Raktári bevét

Igen, számos megoldást biztosítunk a vonalkód olvasó és adatgyűjtő eszközök használatára. Az egyik lehetőség a klasszikus vonalkód olvasók segítségével felcsipogni a tételeket egyesével, ilyenkor a mennyiséget meg kell adni. A másik lehetőség az úgynevezett bulk vonalkód beolvasás, ahol csak a vonalkódokat kell megadni és felkerülnek a bizonylatra. Ezen kívül tudjuk használni a Blillzon Picklist alkalmazást adatgyűjtővel, ami egy intelligens és modern  megoldás, de ez a verzió előbb.a vonalkód gyűjtőbe dolgozik és onnan automatikusan jön létre a raktári bevét.

A termékeink csak akkor kerülnek készletre ha raktári bevétre kerülnek. Az egyetlen olyan ügyviteli bizonylat típus ami egy termék készlet értékét pozitív irányba mozgatja el.

A raktári bevét sztornózása esetén az eredeti bizonylat sztornó állapotra kerül és automatikusan létre jön egy sztornózott állapotú bizonylat pár negatív értékekkel. Ebből következik, hogy minden tétel az adott mennyiséggel a készletértékből visszaszámolásra kerül.

Igen, egy gomb nyomással a nyomtatás menüben lehet készíteni termék címkét. A felugró ablakban ki kell választani a nyelvet, a címke sablont és az oldalak és másolat száma opciókat. Lehetőséget adunk mennyiséghez igazodó és csoportosított nyomtatásra is.

Raktári kiadás

Számos módon van lehetőség a raktári kiadásokat vonalkód gyűjtővel kezelni. Ilyen lehet a klasszikus vonalkód olvasóval való szkenelés tételenkét vagy a bulk vonalkód bevitel ahol tömegesen felcsipogható a képernyőre a vonalkód. Ezen kívül a leginnovatívabb megoldás az adatgyűjtős raktári kiadás a Logzi Picklist segítségével, ami előbb egy vonalkód gyűjtési bizonylatot hoz létre, majd ebből készít a rendszer automatikusan raktári kiadást.

Az eredeti raktári kiadási bizonylat sztornózott státuszra vált és egy ellenpárja jön létre sztornó státusszal. Ez a működés hasonló a számlák működéséhez. Ilyen esetben a raktári kiadás mínuszos tételekkel kerül bevitelre, ami így pozitív irányú készlet elmozdulást eredményez, tehát semmisé válik a bizonylaton felvett termékek.

Igen, lehetőséget adunk a raktári kiadásokhoz is a termék címkék nyomtatására, itt megadható a nyelv, a sablon és az oldalak és másolatok számla. A másolatoknál ez lehet mennyiséghez igazodó vagy csoportosított érték.

Készletkezelés

A raktárban található termékek mennyiségének hatékony nyomon követése fontos a hatékony és hatékony raktárkezelés érdekében. Vonalkódos rendszer segítségével, amely lehetővé teszi a termékek azonosítását és nyomon követését. A termékeket ellátjuk vonalkódokkal, amelyeket egy vonalkódolvasóval olvashatóak. Ez lehetővé teszi a termékek mennyiségének gyors és hatékony nyomon követését. Az RFID rendszer (Radio Frequency Identification) hasonló az klasszikus vonalkódos rendszerhez, de kiaknázhatjuk a hatótávolságban rejlő előnyt, mely lehetővé teszi a termékek nyomon követését a raktáron belül, anélkül hogy azokat közvetlenül látni kellene. Az adatgyűjtő rendszerek, lehetővé teszik a termékek mennyiségének automatikus nyomon követését és frissítését, ezáltal automatikusan frissíti a raktárkészletet, amikor új termékek érkeznek, vagy amikor valamilyen terméket kiválasztanak a raktárból.

A készletmozgások követhetőek automatizált készletnyilvántartó rendszerek segítségével, amelyek naprakész információkat nyújtanak a termékek mennyiségéről és helyéről. A megfelelő tervezéssel és előrejelzéssel lehet biztosítani a termékek rendelkezésre állását, míg a készletszint figyelése és az időben történő újrarendelés elkerüli a túlkészletezést. A készletek rotációja és az értékesítési trendek figyelemmel kísérése szintén segíthet a készletek hatékony kezelésében. Az automatikus riasztások és a manuális készletellenőrzések pedig a szükséges beavatkozásokat segítik elő időben.

A készletkezelő folyamatok automatizálására számos lehetőség áll rendelkezésre, mint például a vonalkódolvasás, RFID technológia, automatikus adatrögzítő rendszerek, raktárirányító szoftverek, és az AI-alapú készletoptimalizáló eszközök. Az automatizáció csökkenti az emberi hibák lehetőségét, és javítja a hatékonyságot a készletek és a raktárkezelés területén. Az automatikus riasztások és az intelligens beosztási algoritmusok segítségével a készletek hatékonyan mozgathatók, ezálltal időt és pénzt takarítanak meg a vállalkozások. Az automatizált készletkezelés lehetővé teszi a valós idejű adatok elemzését és azonnali intézkedések meghozatalát, amely hozzájárul a hatékonyabb működéshez és a csökkentett költségekhez.

Az azonnali reakció az új megrendelésekre és a vevői igényekre részben a hatékony készletkezelési stratégiáktól függ, mint például a gyors beérkezésű rendelések, a szállítási idők csökkentése és a készletek optimális szintjének fenntartása. A valós idejű adatok elemzése és az AI-alapú előrejelzések alkalmazása lehetővé teszik a kereslet előrejelzését, a kapacitás és a készlet optimalizálást, amelyek segítségével azonnal reagálni lehet az új igényekre. Az automatizált készletkezelés, a raktárirányító szoftverek és a valós idejű követési rendszerek segítenek azonnali intézkedéseket hozni a készletek mozgatásával és azok hatékonyabb felhasználásával. Az ügyfélszolgálatot és az értékesítési csapatokat megfelelő képzéssel fel lehet készíteni azonnali reakcióra a vevői igényekre.

A készletszámlálás megbízható és hatékony elvégzése érdekében számos módszer áll rendelkezésre, mint például a vonalkódolvasás, RFID technológia és az automatizált készletnyilvántartó rendszerek. A leltározás előkészítése és megfelelő tervezése, mint például a raktár(ak) részleges lezárása, a termékek előzetes csoportosítása és a szükséges eszközök előkészítése, elősegíti a hatékony készletszámlálást. A rendszeres, időzített számlálások segítenek elkerülni a készletszintek alá csökkentését, és az automatikus riasztások figyelmeztetnek a szükséges beavatkozásokra, amelyek segítségével azonnal újrarendelhetők a termékek. Az adatok rendszeres ellenőrzése, az adatok pontosságának és az adatbázis frissítésének biztosítása szintén kulcsfontosságú a megbízható készletszámlálás és hatékony készletkezelés szempontjából.

Az optimális raktártér tervezéséhez és használatához számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például a termékek mérete, mennyisége és forgalmazási sebessége. Az automatizált raktárirányító rendszerek, a polcrendszer és a helymeghatározó rendszerek használata segíti a hatékony raktározást. Az áruvédelmi előírások és biztonsági előírások betartása szintén fontos szempont. Az adatok alapján történő elemzés, mint például a termék forgalmazási sebességének és az előrejelzéseknek a figyelembevétele, szintén kulcsfontosságú az optimális raktártér tervezése és használata szempontjából. A rugalmas raktártervezés és a rugalmas elrendezés lehetővé teszi a változó készletszintekhez történő alkalmazkodást és a hatékony raktározást.

Ár szabályok

Az ügyviteli rendszerben az ár szabályokat a Törzsadatok / Ár szabályok menüpont alatt tudjuk beállítani. Minden árszabályhoz lehetőség van több téltelt vagy cikkcsoport rögzítésére, illetve minden szabálynak van egy kezdeti és a lejárati dátuma.

Az egyes ár szabályokat előbb fel kell vezetni az ügyviteli rendszerben, majd ezt követően menteni kell és lezárni. Fontos, hogy a lejárati/érvényességi dátumhoz egy jövőbeli időpontot állítsunk be, amíg érvényes lesz a szabály. Ezt követően nyomjuk meg az "Árak érvényesítése" gombot, ennek hatására azonnal érvényre jutnak a beállított árak.

A lezárt ár szabályokat már nem lehet módosítani, de törölni bármikor tudjuk. A törölt árszabályokat bármikor tudjuk klónozni, s ezzel a módosítani kívánt sorokat javítani, átállítani.

Az ár szabályok funkcióhoz rendszerünk API felületet biztosít, aminek a segítségével könnyen és egyszerűen kapcsolhatjuk bármilyen más rendszerhez az adatokat.

Az árak érvényesítését követően azonnal érvényre jutnak a változtatások, ami minden új bizonylaton (pl: számla, rendelés) már az új ár szabály szerinti árat fogja megajánlani.

Külön teendőnk nincs a rendszerben, az árak automatikusan megajánlásra kerülnek az új bizonylatokon.

Teendők

A Törzsadatok / Teendők menüpont alatt tudunk új teendőket létrehozni illetve a már rögzített teendőket listázni. Ezen kívül a rendszerben lehetőség van minden bizonylat típus adatlapján vagy lista oldalán (pl: számla, rendelés) is teendőket rögzíteni.

A már rögzített, de még nem befejezett teendőket a Törzsadatok / Teendők menüpontban lehet módosítani illetve törölni.

A teendőket lehetőség van egy naptárban is áttekinteni, melyet a Főmenü / Naptár menüpont alatt érhetünk el. A naptárban színek, státuszok és állapot szerint jelenítjük meg az egyes teendőket.

Igen, minden teendőkhöz lehetőség van határidőt / emlékeztetőt beállítani, melyet a naptárban ezen dátum szerint tudunk megjeleníteni.

Igen, a teendők prioritását a lejáratig, vagy a befejezett státuszig lehetőség van állítani, bármikor.

Leltározás

A leltározás az eszközök és termékek állapotának, mennyiségének és értékének felmérése az ügyviteli rendszerben. Fontos az ügyviteli rendszerben, mert segít nyomon követni a vállalkozás vagy szervezet eszközeinek állapotát, mennyiségét és értékét, biztosítva a hatékonyabb és pontosabb pénzügyi és számviteli tervezést és beszámolást. A rendszeres leltározás segít elkerülni az eltűnés, vagy a lopás miatti veszteségeket, valamint hozzájárul az adóbevallások pontosabb elkészítéséhez.

Leltározni az ügyviteli rendszerben, a Készletkezelés / Leltározás menüpontban lehet, melyet igény szerint adatgyűjtő segítségével, illetve a Logzi Picklist android program használatával kiegészíthetünk.

Termékektől és beállításoktól függően a termék cikkszámát, mennyiséget és a szériaszámot kell kötelezően a gyűjteni. Ezen kívül lehetőség van a beszerzési ár és megjegyzések gyűjtésére is.

Az eltérések újra meg kell vizsgálni, ellenőrizni kell és ha valós az eltérés úgy kell rögzíteni a leltáríven. A leltár ív véglegesítését a lezárás funkcióval tehetjük meg. Miután lezártunk egy leltárívet az íven megadott új adatok azonnal érvényre jutnak.

Törekedjünk a leltározási folyamat alatt, hogy minden munkatárs extra figyelmet fordítson a mennyiségek és a szükséges adatok pontos megadására. Bevált módszer, hogy a leltározás alatt több leltározó csoportot alakítunk ki, akik egymás munkáját ellenőrzik 2-3 fős csoportokban. Ennek ellenére is előfordulhatnak hibák, ilyenkor egy delegált csapat átnézi a fennmaradó eltéréseket és a megfelelő adatokra javítják a leltáríven.

Fájl menedzser

Az ügyviteli rendszerbe feltölthetünk különböző fájl kiterjesztéseket. A legtöbb ismert szöveges, kép fájlt lehetőség van feltölteni. Ezek közül néhány a .doc, .pdf, .xlsx, .xls, pdf, jpg és png.

Tárhely szinten minden előfizetéshez 5 gigabyte tartozik, amelyet külön felárért lehetőség van megemelni.

Fájlonként a maximális méretet 10 megabyte-ban korlátoztuk.

GLS

Igen, integráltuk a GLS csomagcímke készítést a rendszerükbe. Az integráció remekül kiegészíti a logisztikai, fuvarozás szervezési modulunkat.
A GLS bővítmény beállításáról már írtunk blogunkban, ha előfizetője a felhős ügyviteli rendszerünknek, célszerű lehet átolvasni.

Igen, a GLS integráció teljes mértékben implementálásra került a rendszerünkben, így lehetőség van csomagpontra beállított címkét előállítani.

MPL

A Logzi támogatja az MPL futárszolgálat összekötését API kapcsolat segítségével, így egyszerűen szoftverünkből képes csomagcímkét generálni. Az integráció remelkül kiegészíti a fuvarozás szervezési modulunkat.
Az MPL kapcsolat beállításáról már írtunk blogunkban, ha előfizet rendszerünkre célszerű lehet átolvasni a cikket.

Igen, az MPL futárszolgálat számos raklapos szállítást kínál. Önnek nincs más dolga, csak regisztrálni a posta.hu oldalán, szerződni a Magyar Postával és beállítani a integrációnál az API kapcsolatot.

FoxPost

Az ország egyik legolcsóbb csomagküldő szolgáltatását biztosítja a FoxPost, kisebb méretű termékek esetén kiváló megoldás lehet a csomagautomaták használata.

Igen, a FoxPost szolgáltatását teljesen integráltuk az ügyviteli rendszerünkbe, így Önnek csak be kell állítania az API kulcsot és már használhatja is csomagfeladásra.

UNAS

Igen, API kapcsolattal össze lehet kötni az ügyviteli rendszert a UNAS webáruházakkal, egy ügyviteli rendszerhez több webáruház is kapcsolható.

A Logzi rendszeren belül, keressük meg a Beállítások / Integrációk menü pontot. Telepítsük fel az integrációhoz szükséges alkalmazást, majd adjuk meg az UNAS webáruházunkban igényelt API adatokat.

Az integráció szinkronizálja az alap adatokat úgy mint a megrendelések, partnerek és termék adatok. Ezen kívül megadható még extra opcióként, hogy a termékeket és az árakat is szinkronizálja.

Igen, nincs korlátozva. Minden webáruházhoz külön UNAS integrációt kell telepíteni a Logzi rendszerben.

Integráció

Igen! A rendszert a kezdetektől úgy fejlesztettük, hogy képes legyen bármilyen külső szoftverrel összekapcsolódni és ezáltal adatokat cserélni. Hiszünk abban, hogy egy szoftver csak akkor képes a vállalkozás ügyvitelét javítani, ha a lehető legtöbb összekapcsolási ponttal rendelkezik.
Az API kapcsolathoz SDK (Software Development Kit) -et is biztosítunk, melyet a GitHub oldalunkról tud letölteni. 
https://github.com/numinc/

Az API (Application Programming Interface) egy angol szóból képzett mozaikszó, jelentése alkalmazásprogramozási interfész (alkalmazásprogramozási felület).
Ez a felület hozzáférést biztosít a szoftveres és a hardveres erőforrások utasításkészletéhez. Az ilyen felületeket a programozók számára tevezték, hogy könnyen és gyorsan össze tudjanak kapcsolni tetszőleges számú szoftver, alkalmazást.

Személyes beállítások

Igen, IMAP/POP/SMTP szolgáltatások kerültek integrálásra. Minden előfizetőnknek lehetősége van saját E-mail címet beállítani, s ezen keresztül küldeni a bizonylatokat, csatolmányokat.

Igen, a személyes beállítások között a saját hozzáférésünk esetén tudjuk állítani a szoftver illetve a letöltendő bizonylatok saját nyelvét.

Rendszer beállítások

Igen, a rendszer beállítások között tetszőleges számú fizetési mód rögzítésére van lehetőség.

Igen, szabadon bármely bizonylat előtagját lehet állítani maximum 6 karakterig. Az előtagot követő futó sorszámot viszont nem lehet állítani, minden évben újra kezdődik és egytől, egyesével fut az utolsó bizonylat számáig.

Program beállítások

Igen, rendszerünket úgy terveztük meg, hogy a legapróbb művelethez is legyen API végpont. Ezen keresztül szinte bármilyen funkciót tudunk használni, így van lehetőség saját integrációt készíteni. Saját integrációra példa lehet, egyedi webáruház, saját gyártás vagy termelés irányítási rendszer, stb..

Igen, a program beállítások között minden regisztrált felhasználónak megtalálható a saját API kulcsa, illetve az ahhoz szükséges kiegészítő adatok.

Termék feed

Igen, lehetőség van bekötni külső termék feed-eket, melyeket számos módon használhatunk. Nagy előnyre tehetünk szert a beszerzésnél, árajánlatok készítésénél vagy egyéb árazási feladatoknál.

Szinte bármilyen termék feed beállítását meg lehet oldani, lehet az XML vagy CSV formázott fájl, de akár külső API kapcsolaton keresztül is lehet adatokat beküldeni a termék feed végpontba.

Több lehetőség is van a piaci árak figyelésére, de a legegyszerűbb ha a konkurencia XML feedjéhez valamilyen módon hozzájutunk, majd ez bekötjük a Termék feed menüpontban.

Fizetési felszólítás

Igen, az automatikus szabályok között meg kell adni, hogy naponta hányszor ellenőrizze a rendszer a lejárt számlákat és ekkor automatikusan elkészítésre és küldésre kerülnek a fizetési felszólítások.

Igen, lehetőség van az automatikus szabályok között a proforma számlák ellenőrzésének beállítására is. Célszerű lehet ilyenkor egy külön E-mail sablont is létrehozni, mely hangvétele kevésbé tárgyilagos.

Számos módon szabályozható, de az automatikus szabályoknál megadott időközönként kérdezi le a rendszer a lejárt számlákat/proforma számlákat. A fizetési felszólítás mindaddig elkészül amíg egy bizonylat lejárt és nincs kiegyenlítve teljesen.

Kiegyenlítések

A kiegyenlítés az ERP rendszerben azt jelenti, hogy egy adott bizonylat (számla, proforma számla) mikor és milyen mértékben került kiegyenlítésre, kipontozásra. 

A kiegyenlítés azért hasznos mert ezáltal követhető a bejövő és kimenő pénzösszegek mozgása, illetve nyomon követhető az egyes bizonylatok teljes vagy részkiegyenlítése. A kiegyenlítéseket felülvizsgálva pedig pontos képet kaphatunk egyes ügyfeleink fizetési moralitásáról is.

A rendszerünkben három lehetősége adunk a bizonylatok kiegyenlítésére. Az első a bank bizonylat, melyben megadhatjuk a terheléseket illetve a jóváírásokat, ezáltal a közleményben felvett hivatkozási számmal/számokkal automatikusan összekapcsolásra és kiegyenlítésre kerül. A második a pénztárbevételi bizonylat, mely esetén hasonlóan járunk el mint a bank bizonylatok esetében. A harmadik pedig a gyors kiegyenlítés, mikor egy számla/proforma számla kiválasztásra kerül és csak az összeget adjuk meg az adott napi kiegyenlítéssel.

Fuvarszervezés

A jó fuvarszervező szoftver hatékonyan kezeli a szállítási igényeket és azok időbeli ütemezését, valamint optimalizálja a fuvarok útvonalát és azok költségeit. Emellett nyomon követi a fuvarok állapotát és adatokat szolgáltat az ügyfeleknek a fuvarok állapotáról és a várható szállítási időről.

A cégeknek érdemes fuvarszervező szoftvert használniuk, ha rendszeresen végeznek szállítási tevékenységet és fontos számukra a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése. A szoftver segítségével könnyebben tervezhetik és ütemezhetik a fuvarokat, optimalizálhatják az útvonalakat, csökkenthetik az üresjáratos kilométerek számát és növelhetik a fuvarok átláthatóságát. A fuvarszervező szoftver különösen hasznos lehet olyan cégek számára, amelyek nem rendelkeznek saját logisztikai osztállyal vagy flottával.

Igen, a szoftverben nincs korlátozva a napi fuvarok száma. Lehetőség van több körös fuvarok rögzítésére a sofőrök számára, sőt akár kiszervezett fuvarokat is rögzíthetünk.

Igen, szervezhetünk saját gépjárműveinkre több körös fuvarokat, de megadhatjuk alvállalkozóink számára is, hogy mely címeket kell teljesíteniük egy adott körön belül. Ezen kívül akár integrált szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, például a GLS vagy MPL szolgáltatásait.

Amennyiben nem csak saját gépjárművel szállítunk hanem szeretnénk az integrációkat is igénybe venni, úgy rendszerünk számos megoldást kínál. A folyamatosan bővülő szolgáltatásokról az integrációk menüben tájékozódhat, de a teljesség igénye nélkül a legnépszerűbb csomagküldő szolgáltatásokat tudjuk biztosítani. Például: GLS, MPL, DPD ,FoxPost, stb..

Árlista

Igen, a rendszerben az árlista menüpont alatt lehetőség van módosítani a nettó és bruttó eladási árat és a beszerzési árat is. Mivel a bruttó árak meghatározásához szükség van az áfa kulcs meghatározására is, ezért azt is be kell állítani.

Igen, rendszerünkben lekérdezhető a historikus árlista, mely tartalmazza adott dátumhoz, az megadott árakat. 

Jogszabályi háttér:
Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre. Az új szabályozás célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban.

Az Árrendelet 2/A. § (2) bekezdése szerint a korábbi ár a vállalkozás által egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelenti, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző harminc nap. A korábbi ár megállapításának 30 napos időszaka biztosítja, hogy az akciós ár valós
árcsökkentés legyen és ne csupán csökkentésnek tűnő, vonzó, de fogyasztókat megtévesztő marketingeszköz.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!