A raktár belső elrendezése

A raktár belső elrendezése

Fontos, hogy ha új raktár megválasztása előtt állunk, jól gondoljuk át az előző posztban meghatározott szempontokat. Ezt követően pedig, koncentráljunk a raktárunk belső kialakítására, tárolási rendszerünk helyes kiválasztására.

Tárolási rendszerek típusai


Állvány nélküli statikus tárolási rendszerek

Akkor használják, ha egy árufajtából nagyobb halmozható mennyiséget kell tárolni és nem szükséges, hogy minden áruegységhez tetszőleges rendszerességgel hozzá lehessen férni. Az ilyen típusú tárolási megoldások esetében a FIFO elv nehezen valósítható meg, illetve gyakori, hogy átrendezés és átrakás szükséges a mindennapi operációhoz.

Állvány nélküli dinamikus tárolási rendszerek

Abban az esetben, ha lehetőség van automatizálásra megfelelő megoldást nyújthat az állvány nélküli dinamikus tárolási rendszer. Megoldható vele az osztályozás lehetősége, illetve a FIFO elv betartása. Ellenben az anyagmozgató gépek jelentős beruházási költséget és karbantartást igényt generálnak.

Állványos, statikus tárolási rendszerek

Az állványos tárolás akkor szükséges ha az áru vagy csomagolása nem rendelkezik kellő szilárdsággal, illetve ha nem lehet belőle megfelelő stabilitású halmazt képezni. Akkor is célszerű, ha követelmény hogy minden árucikkhez a tetszőleges rendszerességgel hozzá lehessen férni. A rengeteg változat közül a legfontosabbak a polcos állványos tárolás, az állványos tárolás, a rekeszes állványos tárolás, az átjárható állványos tárolás és a bejárható állványos tárolás.

Állványos dinamikus tárolási rendszerek, automatikus raktár

Egy-egy tárolási egység elhelyezése vagy kiemelése esetén, az állványon lévő áru egy része vagy egésze is változtatja helyzetét. Főbb típusként említhetjük az után töltős állványos tárolást, a gördíthető állványos tárolás és a körforgóállványos tárolást.

Magasraktározási rendszerek

Magasraktározási rendszeren olyan állványos tárolási rendszerek, amelyben a tárolási magasság az általános emelőtargoncák által elérhető magasságot meghaladja. Itt az áruknak állványokra helyezését az állványok közötti folyosókban mozgó felrakógépek vagy felrakótargoncák végzik.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!