Hogyan lehet okos egy gyár?

Hogyan lehet okos egy gyár?

Az okos gyárat legkönnyebben egy hagyományosabb, de mégis modernizált termelési környezethez képest lehet elképzelni. Mivel a gyártóknak napjainkban fontos az automatizálás, sokan rendelkeznek automatizált rendszerekkel a működésük különböző részein, de ez nem minden esetben elég. Akkor mégis mitől lesz okos egy gyár?

A gyárak ma már általában rendelkeznek az ellátási lánc elemeinek automatizálására szolgáló eszközökkel, például erre alkalmas gyártógépekkel, vonalkódolvasókkal, sokaknak pedig már komissiózást segítő drónjaik, ehhez hasonló eszközeik is vannak.

Az automatizálás nem minden

Egy gyártósor ma már könnyen automatizálható, így egy termék a gyártás különböző fázisain emberi beavatkozás nélkül, robotika segítségével haladhat keresztül. A tesztelés és a minőségellenőrzés is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek az ottani munka nagy részét automatizálja. Sok gyárban azonban ezek az automatizált folyamatok nincsenek összekapcsolva egymással, így gyakran szükséges az emberi beavatkozás a különböző fázisok között. A gépek és az egyes üzletágak közötti közvetlen kapcsolatok nélkül az embereknek folyamatosan elemezniük kell a különböző adathalmazokat és jelentéseket, hogy azonosítsák a problémákat és a lehető legnagyobb mértékben növeljék a hatékonyságot.

Elszigetelt működés minden fázisban

A jövő gyára olyan épület, amelyben ezek az eltérő rendszerek már nem egymástól elszigetelten működnek. Az adatok és a munkafolyamatok optimalizálva vannak az üzletágakon keresztül, a raktártól az üzlethelyiségeken át az értékesítési irodáig. Az okos gyár a negyedik ipari forradalmat az intelligensebb gyártás ösztönzésével hozza magával. Ezek az okos rendszerek az automatizálásnak és összehangolásnak köszönhetően már előre jelzik, mennyi alapanyagra lesz szükség, így nem fordulhat elő sem készlethiány, sem túltermelés.

Mért fontos a gépi tanulás?

Az ilyen rendszerekben a gépi tanulást alkalmazzák a berendezéseken lévő érzékelők és felügyeleti eszközök által gyűjtött adatok automatikus elemzésére és hatékonyságnövelésre. Ezután a szoftver ténylegesen megváltoztathatja a gépek működéséhez használt paramétereket, és automatikusan folyamatjavításokat vezethet be. A robotikai megoldásokat egy ilyen gyár magasabb szinten használja, például drónok segítségével olyan ismétlődő feladatokat végez el, amelyek korábban emberi beavatkozást igényeltek.

Ez csak néhány példa volt arra, hogyan működik egy okos gyár. A gyakori emberi beavatkozással járó elszigetelt automatizálás helyett az okos gyár megszünteti a műveletek minden fázisa közötti akadályokat, hogy az adatelemzést és az operatív munkafolyamatokat mélyebben automatizálja egyetlen összekapcsolt ökoszisztémában. Ennek pedig része a felhő alapú ügyviteli rendszer, ami nélkül az automatizálás nem lenne lehetséges.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!