Számlázzunk, de hogyan? Mindent az Online számlázó programról!

Számlázzunk, de hogyan? Mindent az Online számlázó programról!

Számlázzunk, de hogyan? Mindent az Online számlázó programról!

A számlázó program egy olyan szoftver, amely segítségével könnyen létre lehet hozni számlákat és árajánlatokat. A számlázó programok általában támogatják a termékek és szolgáltatások katalógusának kezelését, valamint a vásárlók adatait is tárolják, így a számlázási folyamat gyorsabb és hatékonyabbá válik. A számlázó programok lehetővé teszik az árak módosítását, valamint az árkedvezmények alkalmazását is. Ezen kívül lehetővé teszik a számlák különböző nyelvekre való fordítását is.

Mikor kell kiállítani számlát?

Magyarországon a számlát ki kell állítani, ha valaki általános forgalmi adó (ÁFA) köteles terméket vagy szolgáltatást ad el. A számlát az eladónak kell kiállítania, a vásárló pedig kérheti a számla kézhezvételét. A számla kiállításának kötelezettsége az eladóra terhel, a vásárlónak nem kötelező számlát kérnie.

A számlát akkor is ki kell állítani, ha az általános forgalmi adó mentes terméket vagy szolgáltatást ad el, ha a vásárló kérte a számlát. Az általános forgalmi adó mentes termékek és szolgáltatások közé tartoznak például az általános forgalmi adó mentes egészségügyi szolgáltatások, az általános forgalmi adó mentes könyv, újság és folyóirat értékesítése, valamint az általános forgalmi adó mentes kulturális szolgáltatások.

A számla kiállításának kötelezettsége az eladóra terhel, a vásárlónak nem kötelező számlát kérnie, de ha ő kér számlát, az eladó köteles kiállítani a számlát.

A számla kiállítására vonatkozó további részleteket az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) tartalmazza.

Milyen típusú számlákat lehet kiállítani egy számlázó programmal?

Egy számlázó program általában többféle típusú számlát lehet kiállítani. Alapvetően két fő típusú számla létezik: a készpénzfizetéssel kapcsolatos számla és az átutalással kapcsolatos számla.

A készpénzfizetéssel kapcsolatos számlák olyan számlák, amelyeket a vásárló készpénzben fizet. A készpénzfizetéssel kapcsolatos számlákat a vásárló és az eladó között személyesen átadás-átvétel keretében, valamint a postai úton is továbbíthatják.

Az átutalással kapcsolatos számlák olyan számlák, amelyeket a vásárló banki átutalással fizet. Az átutalással kapcsolatos számlákat az eladó az átutalás megérkezése után állítja ki.

Ezen kívül léteznek még egyéb típusú számlák is, mint például a végösszeg nélküli számla, a végösszeg nélküli árajánlat, az előlegszámla, a darabszám nélküli számla, valamint a részszámla. A számlázó programok általában támogatják az összes fent említett számlatípus kiállítását.

Fontos megjegyezni, hogy a számlát minden esetben az eladónak kell kiállítania, a vásárló csak kérheti a számla kézhezvételét. A számla kiállítására vonatkozó további részleteket az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) tartalmazza.

Milyen számlázó programot lehet használni Magyarországon?

Magyarországon bejegyzett vállalkozásoknak az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) előírásai szerint a számlákat elektronikus úton is ki kell állítaniuk. Az elektronikus számlákat a Magyarországon bejegyzett vállalkozásoknak az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény szerint az általuk használt számlázó programnak el kell látnia a NAV által meghatározott módon történő elektronikus átadás lehetőségével.

A NAV által meghatározott módon történő elektronikus átadás lehetősége azt jelenti, hogy a számlázó programnak lehetővé kell tennie az elektronikus számlák átadását a NAV részére az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény által meghatározott módon. A számlázó programnak támogatnia kell az elektronikus számla átadását a NAV által meghatározott módon történő elektronikus átadás lehetőségével, valamint az elektronikus számla átadásához szükséges adatok tárolását is.

Az elektronikus számlák átadásával kapcsolatos további részleteket az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) tartalmazza.

Online számlázó program előnyei

Az online számlázó programoknak több előnye is van a hagyományos, asztali számlázó programokkal szemben.

Először is, az online számlázó programokat bármilyen eszközről elérhetővé lehet tenni, így a számlázási folyamatot bárhonnan lehet elvégezni. Mivel az online számlázó programokat interneten keresztül érhetőek el, így nem kell fizikailag összegyűjteni az összes számlát, és nem kell félni attól sem, hogy elveszik vagy megsérülnek.

Másodszor, könnyen használhatóak és nem igényelnek speciális szoftvertelepítést. A számlázó programokat böngészőből érhetjük el, így csak internetkapcsolatra van szükség a használatukhoz.

Harmadszor, általában biztonságosak és többnyire titkosítják az adatokat az adatok védelme érdekében. Az online számlázó programok általában rendelkeznek adatmentési lehetőségekkel is, így az adatokat biztonságos helyen tárolhatjuk.

Negyedszer, rendszeres frissítéseket is kapnak, így az új ÁFA-törvényeknek való megfeleléssel kapcsolatban sem kell aggódni.

Az online számlázó programok használatának további előnyei közé tartozik még a hatékonyabb munkavégzés, a papírmentesítés lehetősége, valamint a költséghatékonyság is.

Miért használd a Logzi ügyviteli rendszer számlázáshoz?

Logzi ügyviteli rendszer, egy online számlázó program is, amelynek segítségével könnyen létre lehet hozni számlákat és árajánlatokat. A Logzi megfelel a Magyarországon érvényben lévő Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) előírásainak, így használatával biztosítható, hogy a számlákat jogszabályoknak megfelelően állítsuk ki.

Logzi számlázó program

A Logzi támogatja a termékek és szolgáltatások katalógusának kezelését, valamint a vásárlók adatait is tárolja, így a számlázási folyamat gyorsabb és hatékonyabbá válik. A Logzi lehetővé teszi az árak módosítását, valamint az árkedvezmények alkalmazását is. Ezen kívül lehetővé teszi a számlák különböző nyelvekre való fordítását is.

A Logzi használatának előnyei közé tartozik még a hatékonyabb munkavégzés, a papírmentesítés lehetősége, valamint a költséghatékonyság is.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a számlázó programok használatával önmagában még nem biztosított, hogy a számlákat jogszabályoknak megfelelően állítsuk ki. A számlázási folyamatban a felhasználónak először is ismernie kell a Magyarországon érvényben lévő Általános Forgalmi Adóról szóló törvény (Áfa tv.) és az Általános Forgalmi Adóról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet (Áfa vhr.) előírásait, és ennek megfelelően kell eljárni.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!