Mit jelent a készletértékelési alapelv és milyen típusai léteznek?

Mit jelent a készletértékelési alapelv és milyen típusai léteznek?

Mit jelent a készletértékelési alapelv és milyen típusai léteznek?

A készletértékelési alapelv a készletek értékének meghatározásának elve, két leggyakoribb tíipusa a FIFO (First In, First Out) és a LIFO (Last In, First Out). A FIFO alapján a korábban beszerzett készletek először kerülnek eladásra, míg a LIFO alapján az utolsó beszerzett készletek.

További készletértékelési alapelvek:

  • Weighted Average (Átlagolt súlyozott ár)
  • Specific Identification (Specifikus azonosítás)
  • Standard Costing (Szabványos költség)


A FIFO elv szerinti működéshez a következő feltételek szükségesek

Csomagolás nélküli termékek:
A FIFO elve csak akkor működik hatékonyan, ha a termékek nem vannak csomagolva, hanem egyenként vannak elraktározva.

Ütemezett beszerzési folyamat:
A FIFO elve szerinti működéshez szükséges a rendszeres beszerzési folyamat, amelynek során az újabb készletek folyamatosan a régebbiekre kerülnek.

Rendszeres eladás:
A FIFO elve szerinti működéshez szükséges a rendszeres eladás, amelynek során a korábban beszerzett készletek először kerülnek eladásra.

Pontos dokumentáció:
A FIFO elve szerinti működéshez pontos dokumentációra van szükség a beszerzések és az eladásokról, hogy meg lehessen határozni, mely készletek kerültek először eladásra.

A FIFO készletértékelés előnyei:

Valósághű árak: Az elsőként beszerzett készletek árak a legrégebbiek, amelyek jellemzően a legkevésbé értékesek, ezért a FIFO használata valósághű árakat ad.
Jellemzően nincs lejárt termék: Mivel a korábban beszerzett készletek először kerülnek eladásra, a FIFO használata jellemzően azt jelenti, hogy nincs lejárt termék.

A FIFO készletértékelés hátrányai:

Magasabb adóterhelés: Ha a piaci árak emelkednek, akkor a FIFO használata magasabb adóterhelést eredményezhet, mivel a korábbi, alacsonyabb árakat rögzíti.
Nem feltétlenül a legjobb profit: A FIFO használata nem feltétlenül eredményezi a legjobb profitot, mivel az utolsó beszerzett, magasabb árakat rögzítő készletek nem kerülnek eladásra.

A FIFO elv gyakorlati felhasználásának egy példája:

Egy cég, amely élelmiszereket árusít, rendszeresen beszerzi a termékeket, és a korábban beszerzett készletek először kerülnek eladásra. Például, ha a cég januárban 100 db konzervet vásárolt 10 forintos áron, majd februárban még 100 db konzervet vásárolt 12 forintos áron, akkor a FIFO elve szerint a januárban beszerzett 100 db konzerv először kerülnek eladásra. Az első 50 db konzerv eladási ára 10 forint lesz, míg a következő 50 db konzerv eladási ára 12 forint lesz.
Ezzel a módszerrel a cég valósághű árakat tud rögzíteni a termékeire, és minimális lejárt terméke van.


Mi a lényege a LIFO készletkezelési módszernek?

A LIFO készletkezelési módszer azt jelenti, hogy a legutolsó beszerzett készletek először kerülnek eladásra. Azaz, amikor új készlet érkezik, akkor azt a régebbi készletre helyezik rá, és amikor eladni kell, akkor a legutolsó beszerzett készletet adják először.

Ez a módszer lehetővé teszi a cégeknek, hogy a legfrissebb készletet adják először, ami segíthet megelőzni a lejárt termékek problémáját, de ugyanakkor nem feltétlenül ad valósághű árakat a termékekre. Az adóterhelés is magasabb lehet a LIFO használata esetén, mivel a legutolsó beszerzett, magasabb árakat rögzítő készletek kerülnek először eladásra.


A LIFO elv gyakorlati felhasználásának egy példája a következő:

Egy cég, amely édességeket árusít, rendszeresen beszerzi a termékeket, és a legutolsó beszerzett készletek először kerülnek eladásra. Például, ha a cég januárban 100 db csokoládét vásárolt 5 forintos áron, majd februárban még 100 db csokoládét vásárolt 7 forintos áron, akkor a LIFO elve szerint a februárban beszerzett 100 db csokoládé először kerülnek eladásra. Az első 100 db csokoládé eladási ára 7 forint lesz.

Ezzel a módszerrel a cég a legfrissebb termékeket adja először, és kevésbé lesznek jelen a lejárt termékek. Azonban a termékek eladási árakat nem tükrözik valósághűen, mivel a régebbi, alacsonyabb árakat rögzítő készlet sosem kerül eladásra.


Milyen szoftver válasszunk a raktárkészletünk kezeléséhez?

A Logzi raktárkezelési szoftver egy hatékony megoldás a vállalkozások raktározásának kezelésére. A szoftver lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy egyszerűen és pontosan nyomon kövessék a készleteiket, valamint elősegíti a hatékony és folyamatos raktározási folyamatokat.

A szoftver támogatja a FIFO és a LIFO készletkezelési módszereket, amelyek a vállalkozások számára egyaránt elérhetők. A FIFO elv szerint a legrégebbi készlet először kerül eladásra, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a lejárt termékek kivédésére fókuszáljanak, és a termékek árakat valósághűen tükrözzék. A LIFO elv szerint a legutolsó beszerzett készlet először kerül eladásra, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a legfrissebb termékeiket adják először.

A Logzi raktárkezelési szoftver számos előnyt kínál a vállalkozások számára, beleértve a készlet nyomon követését, az automatizált rendelések kezelését, a készletjelentések készítését és az egyszerű integrációt más rendszerekkel. Az egységes rendszer segíti a vállalkozásokat abban, hogy pontos és időszerű információik legyenek a készleteikről, és lehetővé teszi számukra, hogy folyamatosan optimalizálják a raktározási folyamataikat.

Összefoglalva, a Logzi raktárkezelési szoftver a vállalkozások számára egy hatékony és időt takarékos megoldás a készlet nyomon követésére és kezelésére.


Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!