Mi az az ellátásilánc-menedzsment és miért olyan fontos?

Mi az az ellátásilánc-menedzsment és miért olyan fontos?

Mi az az ellátásilánc-menedzsment és miért olyan fontos?

Napjainkban a fogyasztók szinte mindenhez azonnal hozzájuthatnak, abba azonban kevesen gondolnak bele, hogyan kerülnek az áruk az alapanyagtól a kezükbe. Ez a kényelem a jól működő ellátási láncoknak köszönhető, melyeket a vállalatok sok éven át gondosan építgettek és folyamatosan tökéletesítenek.

A vállalatok rengeteg energiát, időt és pénzt fordítanak arra, hogy a megfelelő termékeket állítsák elő és azt a megfelelő időben a megfelelő helyre szállítsák. Az ezzel járó tervezés, koordináció és együttműködés az ellátásilánc-menedzsment, angolul supply chain management, a szakmában csak „scm”.

Mi tartozik az scm-be?

Ez egy olyan gyakorlat, amely magában foglalja a vezetői szerepet, a kutatás-fejlesztést, az üzemeltetést, a pénzügyeket, a marketinget, az értékesítést és a logisztikát. Elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségéhez és végső soron bármely vállalkozás sikeréhez. Az összes olyan tevékenységre vonatkozik, amely ahhoz szükséges, hogy a nyersanyagokat késztermékekké vagy szolgáltatásokká alakítsák, valamint azt a munkát, amivel ezek a termékek és szoltáltatások a partnerekhez vagy ügyfelekhez kerülnek.

Ez a tudományág öt fő összetevőből áll: tervezés, beszerzés, gyártás, szállítás és visszaküldés. A leghatékonyabb ellátási láncokkal rendelkező vállalatok az integrált megközelítését alkalmazzák. A tervezést, a gyártást és a szállítást nem külön üzleti funkcióként kezelik, inkább arra koncentrálnak, hogy a folyamatok miként kapcsolódnak egymáshoz.

Az ellátási lánc legjobb szakemberei egyre inkább saját határaikon túlra tekintenek, szinkronban dolgoznak. Meg akarják érteni az értéklánc minden egyes láncszemét, így csökkenthetik a költségeket, növelhetik a sebességet. Rugalmassakká válhatnak, hogy gyorsan reagáljanak a váratlan helyzetekre.

Érték, versenyelőny és integráció

Az scm mögött meghúzódó ötlet az, hogy az ellátási lánc értéket tud hozzáadni egy vállalkozáshoz, sőt versenyelőnyt is biztosít. Az ellátási lánc tehát olyan szervezetek csoportja, amelyeket egy közös cél köt össze. Minden vállalatnak van ellátási lánca. Egy szoftverszolgáltatónak például először meg kell határoznia, hogy a felhasználói igények alapján milyen terméket kell fejlesztenie, majd nyílt forráskóddal kezdheti meg az alkalmazás fejlesztését. Innentől kezdve fel kell mérnie az alkalmazás minőségét, ki kell javítania az esetleges hibákat vagy biztonsági hiányosságokat, ki kell dolgoznia egy marketingtervet, és létre kell hoznia értékesítési és elosztási csatornákat. A szállító fontolóra veheti azt is, hogy az alkalmazásnak milyen más rendszereket kell integrálnia ezekkel a szoftverszolgáltatókkal, és milyen más rendszerekkel kell együttműködnie a csatlakozók létrehozása érdekében. Ez is ellátási lánc, ennek kialakítása pedig „menedzsment”.

Az ellátási lánc hálózata lényegében lefedi az összes olyan lépést, amely az alkomponensek és anyagok olyan kész cikkeké alakítását jelenti, amelyeket az ügyfelek kívánnak. Az scm lényege a hálózat irányítása és a fejlesztési módok keresése.

Logzi ERP, beszerzésre váró tételek

Mi az a kiterjesztett ellátási lánc?

A kiterjesztett ellátási lánc nemcsak azokat az egyéneket, szervezeteket és erőforrásokat foglalja magában, akikkel a vállalat közvetlenül dolgozik, hanem távolabbi kapcsolatokat is. Ebbe a csoportba tartozhatnak beszállítók, például egy bányászati vállalat, amely valamilyen ritkafémet szállít. A vállalatok nagyobb erőfeszítéseket tesznek kiterjesztett ellátási láncaik megértésére és figyelemmel kísérésére. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a hálózat összes érdekeltje közötti információmegosztás jelentős előnyökkel jár. Az a vállalkozás, amely átlátja kiterjesztett ellátási láncát, gyakran észreveszi a késéseket és egyéb problémákat, még mielőtt azok bekövetkeznének.

Az ellátási lánc menedzsmentje egyre inkább elsődleges prioritássá válik, ahogy az üzleti vezetők ráébrednek, hogy a hatékony, rugalmas ellátási lánc milyen kritikus fontosságú az üzleti életük szempontjából. Az ellátási láncok a vállalat legnagyobb kiadásai közé tartoznak, ezért érdemes kiértékelni és optimalizálni az összes olyan folyamatot, amely ahhoz kapcsolódik, hogy egy termék vagy szolgáltatás a végfelhasználóhoz kerüljön. Idővel ez erősíti a lojalitást, és megkülönbözteti a vállalatot versenytársaitól.

A fejlett vállalatok megértik, hogy a jól kivitelezett ellátási lánc csökkenti a hulladékot azáltal, hogy a kínálatot a kereslethez igazítja. Ha minden fél szinkronban van – a beszállítóktól a gyártókon át a kiskereskedőkön át a tervezőkig – elkerülhetik készlethalmozást vagy a készlethiányt, amelyek szükségtelen költségeket és elégedetlen ügyfeleket generálnak.

tételes visszaigazolások, billzon képernyőkép

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!