Leltározás - Mit kell tudni róla és milyen követelményei vannak?

Leltározás - Mit kell tudni róla és milyen követelményei vannak?

Leltározás - Mit kell tudni róla és milyen követelményei vannak?

A leltározás fogalmát úgy lehetne meghatározni, hogy egy adott állományban szereplő eszközök, anyagok, termékek stb. állapotának, mennyiségének és értékének az összeírása és ellenőrzése, amelynek célja, hogy biztosítsa az adatok pontosságát és naprakészségét. A leltározás általában a gazdálkodó szervezeteknél történik, és segítségével meg lehet határozni a befektetett tőke összegét, a raktárkészletet, a forgóeszközök állapotát stb. A leltározás során általában egy adott időszakban történik a leltárkészítés, és a leltárkészítés során a leltárkészítő személyek általában a leltárlapok segítségével jegyzik fel az egyes tételeket. A leltározás általában két fő formában történik: a fizikai leltározás során a leltárkészítő személyek a valóságban, a helyszínen ellenőrzik az egyes tételeket, míg a papiros leltározás során a leltárkészítő személyek az egyes tételek dokumentumok alapján történő ellenőrzésével végzik a leltározást.

A leltározás típusai közé tartozik például:

  • A fizikai leltározás, amikor a leltárkészítő személyek a valóságban, a helyszínen ellenőrzik az egyes tételeket.
  • A papiros leltározás, amikor a leltárkészítő személyek az egyes tételek dokumentumok alapján történő ellenőrzésével végzik a leltározást.
  • A számítógépes leltározás, amikor a leltárkészítő személyek egy számítógépes rendszer segítségével végzik a leltározást.
  • A szakmai leltározás, amikor a leltározás célja valamilyen szakmai cél, például a berendezések állapotának, műszaki állapotának az ellenőrzése.

A leltározást általában a gazdálkodó szervezeteknél végzik, és a leltározás időpontja általában a számviteli év vége, az éves lezárás előtt történik. Ugyanakkor a leltározás időpontja lehet bármikor, amikor szükségesnek tartják a raktárkészlet, a forgóeszközök állapotának, a befektetett tőke összegének a megállapítása. A leltározás gyakorisága is eltérő lehet, attól függően, hogy a gazdálkodó szervezet milyen gyakran végzi a leltározást.


Miért fontos tárgyi eszköz leltárt készíteni évvégén?

A tárgyi eszköz leltár készítése évvégén fontos, mert segítségével meg lehet határozni a gazdálkodó szervezet tárgyi eszközeinek értékét. A tárgyi eszközök értékét az állományi értékbecslések alapján határozzák meg, és az állományi értékbecslések alapján számított érték a tárgyi eszközök éves leértékelése alapján kerül elszámolásra. A tárgyi eszközök értékének megállapítása fontos, mert ez szükséges a számviteli beszámolókban történő helyes elszámoláshoz, a tárgyi eszközök értékének megfelelő elszámolásához. Emellett a tárgyi eszköz leltár készítése évvégén lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó szervezet a tárgyi eszközeinek állapotáról pontos képet kapjon, és ennek alapján dönthesse el, hogy mely tárgyi eszközöket kell lecserélnie, melyeket kell javítani, illetve melyekre van szüksége az üzemeltetéshez.

Melyek a leltár tartalmi követelményei?

A leltár tartalmi követelményei közé tartozik, hogy a leltárban szereplő tételek azonosíthatóak legyenek, és hogy a leltárban szereplő tételek megfeleljenek a számviteli előírásoknak.

A leltárban szereplő tételek azonosíthatósága azt jelenti, hogy a leltárban szereplő tételek egyértelműen azonosíthatóak legyenek, például a tételek sorszámozásával, a tételek nevével, típusával, méretével stb.

A leltárban szereplő tételek megfelelésének a számviteli előírásoknak azt jelenti, hogy a leltárban szereplő tételek megfelelnek a számviteli szabályoknak, például a tételek értékének megfelelő elszámolásához szükséges adatok szerepelnek a leltárban, a tételek leértékelésének a megfelelő módja szerint történik az elszámolás stb.

Emellett a leltár tartalmi követelményei közé tartozik még, hogy a leltárban szereplő tételek állapotának megfelelően kerüljenek elszámolásra, és hogy a leltárban szereplő tételek mennyiségének megfelelően kerüljenek elszámolásra.

A leltár tartalmi követelményei tehát azt jelentik, hogy a leltárban szereplő tételek megfelelnek a számviteli előírásoknak, és hogy a leltárban szereplő tételek állapotának és mennyiségének megfelelően kerülnek elszámolásra.

Használj vonalkódokat, hogy megkönnyítsd a leltározást!

A vonalkódok használata valóban segíthet a leltározásban, mert a vonalkódok segítségével gyorsabban és pontosabban lehet nyomon követni az egyes tételeket. A vonalkódok olyan kódok, amelyek egyedi azonosítókat tartalmaznak, és amelyeket a tételekre vagy a csomagolásokra nyomtatnak. A vonalkódok olvasásához vonalkód-olvasó berendezésekre van szükség, amelyek a vonalkódot optikailag olvassák be, és amelyeket általában számítógép segítségével használnak.

A vonalkódok használatának előnyei közé tartozik, hogy a vonalkódok segítségével gyorsabban és pontosabban lehet nyomon követni az egyes tételeket, mert a vonalkódok egyedi azonosítókat tartalmaznak. Emellett a vonalkódok használata segít a leltározás hatékonyságának növelésében, mert a vonalkódok olvasásához használt berendezések segítségével gyorsabban lehet ellenőrizni az egyes tételeket. A vonalkódok használata továbbá segít a hibák elkerülésében, mert a vonalkódok segítségével könnyebben lehet ellenőrizni az egyes tételeket, és így a leltárkészítő személyek kevésbé hajlamosak hibákat elkövetni.

Leltározz a Logzi ügyviteli szoftver segítségével

A Logzi ügyviteli szoftver valóban lehetőséget biztosít a leltározáshoz, és a leltározáshoz szükséges funkciókat is tartalmazhat. A Logzi ügyviteli szoftver segítségével a leltárkészítő személyek gyorsabban és pontosabban tudják ellenőrizni az egyes tételeket, és a szoftver segítségével könnyebben tudják elkészíteni a leltárlapokat is. A Logzi ügyviteli szoftver továbbá lehetőséget biztosít a leltárkészítés során szerzett adatok elemzéséhez, és segítséget nyújthat a leltárkészítés során szerzett adatok alapján történő döntéshozatalban is.

A Logzi ügyviteli szoftver leltározási funkciói közé tartozhatnak például a leltárlapok készítésének lehetősége, a leltárlapok ellenőrzésének lehetősége, a leltárlapok elemzésének lehetősége, valamint a leltárlapok alapján történő döntéshozatal lehetősége. Emellett a Logzi ügyviteli szoftver lehetőséget biztosíthat a leltárkészítő személyek számára a leltárkészítés során szerzett adatok rögzítésére és tárolására is.

Vedd fel a kapcsolatot velünk

Érdeklődsz a szoftverünkkel kapcsolatban, írj bátran!

Segítségre van szükséged?

Ha nem találod a választ és szükséged van segítségre

Regisztrációdat hozd létre most,
fizess később!

Próbáld ki 10 napig ingyen, kockázatok és kötöttségek nélkül!